Acetilkolin – Branka - zdravlje/edukacije/marketing
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Acetilkolin

0

ACETIKOLIN

U ovom članku istražujemo ulogu ovog ključnog neurotransmitera u regulaciji živčanog sustava, pamćenju, učenju i emocionalnim reakcijama.

 

Saznajte kako acetilkolin utječe na naše tijelo i zašto je važno održavati njegovu optimalnu razinu.

 

Također vam predstavljamo jedan prirodni dodatak prehrani, Royal Jelly, koji sadrži acetilkolin i može pružiti podršku kognitivnim funkcijama i zdravlju mozga.

 

Budite spremni otkriti sve što trebate znati o ovom moćnom neurotransmiteru i kako ga održavati u ravnoteži za optimalno mentalno blagostanje.”


Acetilkolin je najzastupljeniji neurotransmiter u tijelu i primarni neurotransmiter između živaca i mišića.

Osim što kontrolira želudac, slezenu, žučni mjehur, znojne žlijezde, krvne sudove i srce, acetilkolin igra važnu ulogu u brojnim drugim funkcijama organizma.

Njegova sinteza je od vitalnog značaja za motorno djelovanje i pamćenje.

Tijelo stvara acetilkolin iz nutrijenata kolina, lecitina, vitamina C, B1, B5 i B6, te minerala cinka i kalcija.

Ovi hranjivi sastojci su ključni za pravilan rad neurotransmitera.

 

Acetilkolin pomaže u kontroli mišićnog tonusa, pamćenju, primitivnim nagonima i emocijama te oslobađanju hormona hipofize poput vazopresina, koji je uključen u regulaciju izlučivanja urina.

 

Možda ste čuli za pojam neurotransmiteri, koji su ključni za komunikaciju u našem tijelu.

 

Serotonin i dopamin su često spominjani neurotransmiteri zbog svoje uloge u regulaciji ponašanja i raspoloženja. Međutim, acetilkolin je manje poznat, ali nije manje važan.

Djeluje kao regulator kognitivnih funkcija, igrajući ključnu ulogu u pamćenju i učenju.

Neuroni su osnovne stanice u našem mozgu i živčanom sustavu, a komuniciraju međusobno putem neurotransmitera.

Neurotransmiteri su molekule koje prenose signale između neurona kroz sinapse.

Oni prenose informacije u mozgu i iz mozga u sve dijelove tijela, uključujući mišićne stanice i stanice endokrinih žlijezda.

Neuroni koji proizvode acetilkolin transportiraju ga do krajeva izbočina zvanih aksoni, a drugi neuron ga prihvati s dendritima. Sinapsa je mjesto susreta dendrita jednog neurona s aksonima drugog neurona.

Acetilkolin – ima važan utjecaj na živčani sustav, posebno kroz stimulaciju vagusnog živca. Vagusni živac je dio parasimpatičkog sustava koji je odgovoran za odmor tijela i pravilnu probavu.

Kroz vagusni živac, acetilkolin podržava regulaciju srčanog ritma, probavu hrane, koordinaciju mišića tijekom pokreta i utječe na ostatak tijela, zdravlje imunoloških stanica, organa, tkiva i matičnih stanica.

 

Acetilkolin također igra važnu ulogu u pamćenju i učenju.

Mozak, čak i s godinama, zadržava sposobnost stvaranja novih živčanih putova.

 

Istraživanja su pokazala da acetilkolin podržava proces neuropatije, koji uključuje regeneraciju mozga nakon oštećenja, bilo da je riječ o fizičkom ili kemijskom zlostavljanju.

Neuropatija je snažno povezana s učenjem i pamćenjem te utječe na reorganizaciju i promjenu postojećih veza, što se manifestira kao promjena u našem ponašanju.

Nedostatak acetilkolina može imati ozbiljne posljedice, posebno u pogledu pamćenja.

Studije su pokazale da pacijenti s demencijom, uključujući Alzheimerovu bolest, često imaju značajno smanjenje razine acetilkolina u usporedbi s zdravim pojedincima.

Nedostatak acetilkolina može biti jedan od ključnih uzroka demencije.

To je dovelo do razvoja modernih farmakoterapija usmjerenih na poboljšanje acetilkolinergičke funkcije i povećanje razine acetilkolina u mozgu kako bi se usporio ili ublažio gubitak pamćenja.

Kako bi se osigurala adekvatna proizvodnja acetilkolina, važno je osigurati dostatan unos kolina, prekursora acetilkolina.

Odrasli bi trebali unositi najmanje 425 mg kolina dnevno, ali većina ljudi ne uspijeva zadovoljiti taj zahtjev samo prehranom.

Izvori hrane bogati kolinom uključuju žumanjke, iznutrice, pšenične klice, mahunarke, orašaste plodove, špinat, rajčicu i zobene pahuljice.

Međutim, kako bi se osigurala optimalna razina acetilkolina, moguće je koristiti i dodatke prehrani koji sadrže acetilkolin.

 

Jedan takav dodatak prehrani koji se ističe je Royal Jelly.

 

Royal Jelly je prirodni proizvod pčela koji se koristi kao dodatak prehrani zbog svojih brojnih zdravstvenih koristi. Osim što je bogat acetilkolinom, Royal Jelly sadrži i druge važne hranjive tvari poput vitamina, minerala i esencijalnih aminokiselina.

 

Njegova kombinacija sastojaka može pružiti podršku kognitivnim funkcijama, poboljšati pamćenje i koncentraciju te potaknuti opću dobrobit mozga.

Royal Jelly više na linku:

Forever Royal Jelly

 

Uzimajući u obzir sve navedeno, acetilkolin se može smatrati moćnim neurotransmiterom s ključnom ulogom u regulaciji brojnih funkcija tijela, uključujući motorno djelovanje, pamćenje, učenje, emocionalne reakcije i probavu.

 

Razumijevanje njegovog djelovanja i pravilna njega mozga i živčanog sustava mogu imati pozitivan učinak na opću kognitivnu funkciju i zdravlje mozga.

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.