Aloe Vera od davnina – Branka - zdravlje/edukacije/marketing
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Aloe Vera od davnina

0

Aloe Vera od davnina poznata je mnogim narodima svijeta.

Drevni liječnici su ju smatrali blagoslovom za čovječanstvo.

Podrijetlo Aloe Vere je Sjeverna Afrika.
Da li ste znali da se ime aloe vera odnosi samo na Aloe barbadensis  miller ? To je zato što se samo ova vrsta aloe smatra pravom alojom.

Njezino ime potiče od arapske riječi “alloeh”, što znači “gorka”. U povijesti ime Aloa je dobila zbog svoga soka, koji ima gorkasti okus. Vera na latinskom označava “prava”. U povijesti postoji više od 300 vrsta aloe, ali samo 4 od njih posjeduju ljekovita svojstva.

Aloe Barbadensis Miller zbog svoje ljekovitosti je na vrhu te liste.

Povijest Aloe Vere veže se za izreku Kristofora Kolumba:

“Postoje četiri biljke koje su neophodne za čovjeka, a to su: pšenica, grožđe, maslina i Aloe Vera. Prva hrani, druga pruža radost srcu, treća osigurava harmoniju, a četvrta čini čovjeka zdravim.

Prvu napomenu o aloe pronalazimo na sumerskim glinenim tablicama, starim 2100 godina prije nove ere. Tablice su izrađene u vrijeme Kralja Akkada i govore o medicinskim svojstvima ove biljke.

Drevnost ove biljke potvrđuju i Egipatski papirusi, stari 1500 godina p.n.e. Poznata “Egipatska knjiga lijekova” na papirusima Ebersa razotkriva, kako koristiti aloju u medicinske svrhe.
Egipćani su zvali aloju “biljkom besmrtnosti”. Koristili su ju u liječenju infekcija, protiv parazita i kod kožnih bolesti.
Kraljice Egipta su smatrale aloju izvorom svoje ljepote, a faraoni su ju nosiliu svoj zagrobni život.
Afrički lovci su koristili aloju kao prirodni dezodorans. Filipinci su sa alojem liječili infekcije bubrega.
U Indiji, Kini, Grčkoj i Rimskom Carstvu aloe vera se koristila kao sredstvo protiv ozljeda, uboda, opekotina, infekcija, upala i oteklina.

Ayurveda (drevna Indijska znanost o zdravlju i životu) smatra ale veru rasayanom – pomlađivačem organizma. Prema ayurvedi, aloe vera sadrži čak 4 okusa: slatki, kiseli, gorki i trpki.
Biljke, koje sadrže 4 okusa su rijetke i smatraju se izuzetno ljekovitima.

Osim aloe, samo još 2 biljke u svijetu sadrži 4 okusa: latice ruže i guggul.

Prema legendi, Aristotel je savjetovao Aleksandru Velikom da osvoji otok Sokotru u Indijskom Oceanu. Sokotra je u to vrijeme bila rasadnikom Aloe vere.
Posjedovanje otoka na kojem je rasla ova biljka je snabdijevalo cijelu Aleksandrovu vojsku zalihama čudesnog prirodnog lijeka za rane i ozljede.
Vojska Aleksandra Velikog koristila je aloju ne samo za vanjsku upotrebu.
Sastoji se od dvadesetak zelenih, mesnatih, nazubljenih i na vrhu šiljastih listova ispunjenih sluzi, gelaste strukture.

 

Aloje Vera ima široku primjenu u sredstvima za osobnu higijenu, kozmetici, sredstvima za čišćenje, a popularna je i kao dodatak prehrani.

                                     U službi je ZDRAVLJA i LJEPOTE!

 

Svidio vam se članak, podijelite ga s prijateljima!

 

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.