Celulit - Razumijevanje, Uzroci, Riješenja – Branka - zdravlje/edukacije/marketing
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Celulit – Razumijevanje, Uzroci, Riješenja

0

Celulit, poznat i kao “narančina kora”, predstavlja estetski izazov s kojim se mnoge žene susreću.

Ovaj fenomen često se pojavljuje na bedrima, stražnjici, donjem dijelu trbuha i bokovima.

Unatoč tome što je češći kod pretilih osoba, celulit ne diskriminira tjelesne tipove, a čak 9 od 10 žena suočit će se s njim barem jednom u životu.

Što je točno celulit i što ga uzrokuje?
Celulit nastaje kada potkožna masnoća vrši pritisak na povezano tkivo, stvarajući karakterističan izgled “kore naranče” na koži.

Ovisno o razini razvoja, celulit može biti jedva primjetan ili vrlo izražen, prekrivajući veće dijelove kože. Iako je prirodan proces, njegov estetski aspekt često dovodi do želje žena da umanje njegovu vidljivost ili ga se potpuno riješe.

Tko je najviše sklon celulitu?
Celulit nije rezerviran samo za određeni spol, ali statistički gledano, žene su češće podložne njegovom razvoju. To proizlazi iz višeg postotka masnoće na bokovima i bedrima kod žena te manje količine poveznog tkiva u usporedbi s muškarcima.

Rizične skupine obuhvaćaju žene, osobe s obiteljskom predispozicijom, nedovoljno aktivne pojedince, trudnice, starije osobe i osobe s viškom kilograma.

Kako način života utječe na celulit?
Celulit često odražava način života pojedinca.

Stres, nezdrava prehrana, nedovoljna fizička aktivnost i drugi čimbenici mogu potaknuti njegov nastanak.

S druge strane, redovito vježbanje, uravnotežena prehrana i adekvatna hidratacija pridonose smanjenju vidljivosti ili čak sprječavanju celulita.
—————————————————————-

1. JEDITE ČISTU HRANU

Prije svega, trebate jesti čistu hranu, bez šećera i škroba i što manje soli.

To  osim što zadržava vodu u tijelu i pod kožom, radi disbalans sa hormonima, posebno inzulinom i svakako odmaže kod odstranjenja bilo kakvih masnih naslaga, a posebno celulita.

 

2. SMANJITE UNOS MASNOĆA

Jedite što više kuhanu hranu sa što manje pečenja i prženja na ulju. 

Dakle, trebalo bi smanjiti unos masnoća u tijelo, a to se može tako da što više jedete kuhano meso i povrće ili eventualno iz hranu pripremljenu u pećnici, ali bez masnoća.

Također smanjite i orašaste plodove. Unos masti u danu je dovoljan do 30 g dok god se želite riješiti celulita! 

 

3. JEDITE VIŠE MANJIH OBROKA

Ubrzajte metabolizam manjim i češčim obrocima (4-6 puta dnevno) tako da tijelo ne „skladišti“ sve što pojedete u masne naslage. Ako obroci nisu česti pa imate faze „posta“ u danu (jer vam prvi obrok bude između 12 i 14 sati, a drugi oko 21 sat) izlučuju se hormoni koji usporavaju metabolizam i tijelo sprema hranu u obliku masnih naslaga, odnosno pohranjene energije kako bi moglo preživjeti.

 

4. PIJTE PUNO VODE

Morate piti jako puno vode na dan i pod tim stvarno mislim  puno!!!  Ne sokova, mlijeka, kave, čajeva…

Vode!

Većim unosom vode potičete organizam da više vode izbaci iz tijela i tako je izmjena tvari u vašem tijelu brža. Tijelo u tom slučaju neće ni zadržavati vodu jer “zna” da ćete opet piti i to jako brzo!

Celulit, odnosno tvrdokorne masne stanice (koje poput spužve upijaju vodu) je u tom slučaju puuuuno manje vidljiv!

Iz toga proizlazi: što više mokriš i što se više znojiš, to bolje. 😉

 

5. SMANJITE MLIJEČNE PROIZVODE

Smanjite mliječne proizvode iz prehrane jer su puni laktoze (mliječnog šećera) i natrija koji zadržavaju vodu u tijelu. Pod time mislim: mlijeko, jogurte, sve sireve!!! Znači sve na bazi mlijeka mora van dok god se želite riješiti celulita!

 

6. ČAJEVI – DJUARETICI

Ubacite  čajeve u dnevnu rutinu jer primjerice zeleni čaj djeluje antioksidativno (odstranjuje slobodne radikale zbog kojih nam koža može izgledati starije – oksidira), odstranjuje otrove iz tijela, smanjuje loš kolesterol, ubrzava metabolizam i održava razinu šećera u krvi. Pijete ga bez šećera naravno. I bez meda. I bez natrena. Samo fini okus pravog izvornog  čaja. 

 

7. TRENIRAJTE I ZNOJITE SE

Trenirajte treninge na kojima se dosta znojite.

Treninzi ne moraju biti s velikim težinama, ali moraju biti s puno ponavljanja i manjim pauzama! Celulit neće otići s jednog područja ako samo taj dio tijela trenirate!!! Trenirajte cijelo tijelo kako bi potaknule rad krvožilnog sustava, metabolizma i pravilne izmjene tvari u tijelu, a potom i trošenje masnih naslaga kao prvog izvora energije!!!

 

8. MASAŽE

Preporuka je da ubacite barem jednom mjesečno anticelulitne masaže i tretmane!!! Nisu bezveze. 

Limfna drenaža, također, pomaže. Sve ima smisla jer pomaže kod cirkulacije pojedinih dijelova tijela, posebno kod masaže tih dijelova gdje se nakupio celulit. Celulit se uglavnom skuplja na onim dijelovima gdje je prokrvljenost manja pa nema protoka hranjivih tvari i kisika. Masaža to može popraviti, a posebno ako se radi s eteričnim uljima koja će sigurno dodatno pomoći jer kroz kožu ulaze u tijelo i krvotok i čiste organizam od otpadnih tvari. Pomažu kreme, posebno one koje griju jer i njima potičeš cirkulaciju, a uklanjaš višak vode iz tijela. Najbolje je mazati ovakve kreme navečer tako da djeluju preko noći. Saune su, također, izvrsne kada želiš potaknuti dodatno znojenje i izbacivanje VODE iz tijela. Znači, u sauni se ne “topi mast”, nego se izbacuje voda i otpadne tvari (otrovi) iz tijela. Što manje vode zadržavaš, tim bolje! Kada koristiš saune, obavezno pij puno vode!

 

9. DODACI PREHRANI

 Upotrebu dodataka prehrani, koji imaju za cilj sagorjevača masti i čišćenju toksina pa tako i nakuplenu vodu,koji zaista, ali zaista  pomažu kod potrošnje masnih naslaga u tijelu tako što potiču njihovu razgradnju u molekule koje će mišićima dati energiju za rad.

Najveći problem kod njihove upotrebe je što ih malo tko  pije po uputama što je od ključne važnosti za uspijeh, niti se piju redovno ili se štedi pa se pije manja doza, a zapravo tek na taj način bacate novac.

Bilo koji sagorjevač masti ima svoju dozu koja je djelotvorna i točno se zna kada i koliko je treba piti. Omjer cijene i kvalitete uglavnom odgovara rezultatu.

Jeftiniji proizvodi imaju manje aktivnih tvari i manju djelotvornost pa ih morate piti uz dodatne suplemente ili duži period čime niste baš nešto uštedili.

Moja iskrena i najsvježija preporuka za najučinkovitiji  DX4 I CLEAN 9 paketi ili pojedinačni elementi iz navedenih paketa.

 

10. ALKOHOL

Izbacite alkohol.

Alkohol ne pomaže kod uklanjanja celulita, samo radi disbalans hormona, probave i krvožilnog sustava.

Znači, dok god niste zadovoljni svojim tijelom, nikako ne preporučujem ni kap alkohola. Odnosi se i na vino, pivo i ostale “prehrambene proizvode”.

Savjet više:

Spavajte 6-7 sati na dan u komadu. San pomaže kod redukcije hormona stresa – kortizola.

Manje izlučenog kortizola u krvi, manje stresa, manje se tijelo „bori“ za život i priprema za nepovoljne uvjete spremajući ono što pojedete u masne naslage (pohranjenu energiju) za krizne dane kada ne spavate dovoljno. 


Nažalost, celulitu smo podložne i radi genetike.

Ali to što je genetika predodredila da ste PODLOŽNE celulitu, apsolutno ne znači da ga morate i UZGAJATI.

Ako mislite da MORATE imati celulit zato što ga vaša majka, baka ili teta imaju, pa zbog toga onda ne vježbate niti se pravilno hranite, ne spavate, previše pijete alkohol, a premalo pijete vode, pušite i potpuno ste odustali od svog tijela, lijepe moje, nije više u pitanju genetika.

U pitanju su vaše NAVIKE i odnos prema vlastitom tijelu.

Ništa nigdje nije uklesano u kamen i sve se može promijeniti ako promijenimo mišljenje o izazovu koji želimo prihvatiti.

I ne treba tu velika znanstvena fantastika, nego upornost i stprljenje! 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.