– Branka - zdravlje/edukacije/marketing ZDRAVLJE –
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Zašto kažemo da su crijeva – “drugi mozak”

0

 

Zašto kažemo da su crijeva – “drugi mozak”

 

Otac medicine, Hipokrat, davnih je dana govorio kako „sve bolesti započinju u crijevima“.

 

Naše tijelo se sastoji od više bakterija nego stanica, a ti trilijuni bakterija čine tzv. mikrobiom.

 

Najveći dio tih bakterija nalazi se u crijevima i naziva ih se mikrobiota. Imaju mnogostruke uloge u održavanju zdravlja.

Zdrava se crijeva sastoje od različitih vrsta bakterija, a dođe li do promjene u različitosti tih mikrobiota nastaje disbioza koja može pridonijeti razvoju mnogih bolesti.

“Crijevnu floru čini skupina ‘dobrih’ bakterija koje žive u crijevu. One pridonose imunoregulaciji, propusnosti crijevne stijenke i probavljanju hrane, sintezi nutrijenata i vitamina te šalju signale o gladi i sitosti prema mozgu.

Crijeva ne sudjeluju samo u probavi. Ona su i glavni igrači u regulaciji upale i imunosti, dokazuju nam istraživanja.

Upalni odgovor pridonosi problemu intestinalne propusnosti.

Crijeva imaju kompleksni sustav kontrole prolaza razgrađenih tvari u krvotoku.

Propuštaju se hranjive tvari, dok ostale ostaju u crijevu i napuštaju organizam putem stolice.

Na dnevnoj bazi unosimo milijune bakterija, virusa kojih se tijelo rješava, a upala narušava taj sustav  kontrole jer dolazi do opuštanja međustaničnih veza što povećava propusnost crijevne stijenke, što zovemo propusna crijeva.

Zdravlje našeg mozga uvelike ovisi o nizu navika koje utječu i na zdravlje crijeva.

U najvećoj mjeri prehranu. Redukcijom velike količine šećera i drugih rafiniranih ugljikohidrata i u pravoj mjeri konzumacijom probiotika imamo pravi temelj za očuvanje zdravlja.

Većina zapadnjačke prehrane kakvoj i mi “težimo” sadržava nedostatne količine vitamina, drugih hranjivih tvari i  zdravih masnoća potrebnih za mozak.

U kakvoj su vezi autizam, multipla skleroza i depresija s crijevima?

Emocionalni i psihološki faktori mogu izazvati simptome u crijevima, tako da se često jave problemi bez jasnog fizičkog uzroka – to su npr. gastrointestinalni poremećaji u pokretanju i kontrakciji crijeva uzrokujući upale, bolove i druge crijevne simptome.

 Poremećaji s crijevima pronađeni su i kod ljudi koji boluju od multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i autizma. Neka istraživanja su pokazala povezanost između promjene u crijevima koje nastaju s dobi i Alzheimerove bolesti

Celijakija i multipla skleroza obje spadaju u autoimune bolesti, a celijakija može uzrokovati neurološke simptome nalik onima iz okvira multiple skleroze.

“Aktivnosti u probavnom traktu mogu utjecati i na kognitivne funkcije (razmišljanje i pamćenje)

Često čujemo da prije donošenja neke odluke da ne zanemarimo instinktivni odgovor koji nam stiže iz gastrointestinalnog trakta obično je to osjećanje nelagode u predjelu želuca, poput nekih ‘leptirića’ koji plešu i podsjećaju nas da brinu o nama. 

Istraživanja nam dokazuju da poremećaji gastrointestinalnog trakta nađeni su kod bolesnika koji boluju od multiple skleroze, Parkinsonove bolesti i kod autizma.

To je na neki način povezano s pro-upalnim stanjem koje je nastalo kao rezultat crijevne disbioze.

Uzrok mnogih tegoba je kiselost organizma

Naša tijela mogu biti ili alkalna ili kisela. Kako bismo bili zdravi, dobro se osjećali i s lakoćom obavljali svakodnevne poslove, pH bi nam morao biti neutralan ili blago alkalan – između 7,3 i 7,5.

Zbog suvremenog načina života obično je mnogo manji, odnosno kiseliji, i zato se osjećamo umornima, bezvoljnima, nadutima.

Kako bi tijelo moglo apsorbirati i iskoristiti pojedine hranjive tvari, probavni sustav mora hranu pravilno razgraditi. Nezdrave prehrambene navike, poput prevelikog unosa hrane s kojom se probavni sustav ne može nositi, uzrokuju probavne tegobe, a one mogu štetno djelovati na odnos alkalnog (lužnatog) i kiselog u tijelu.

Ako je vrijednost pH manja od 7, znači da je tijelo previše zakiseljeno.

Prekomjernu kiselost zvanu acidoza mogu izazvati ne samo namirnice koje jedemo nego i način na koji ih jedemo. Suvremena zapadnjačka prehrana podrazumijeva da većina nas jede previše pogrešnih vrsta hrane (i pije pogrešna pića).

Takva prehrana jednostavno paralizira organizam i predstavlja nam teret.

Svoju ulogu pritom igraju i drugi čimbenici poput stresa, pomanjkanja sna, zagađenosti i pretjeranog vježbanja (koje uzrokuje stvaranje mliječne kiseline). Također, na povećanje kiselosti uvelike utječe životna dob.


Kako djelovati na stanje organizma

5 osnovnih načela alkalne prehrane:

1. Svaki dan popijte dvije litre vode – u to možete uračunati sokove, ali potrebno je piti i puno vode.  Uz dvije litre na dan tijelo i njegovi organi bit će gipki.

2. Ako između obroka ogladnite, popijte malo  čaja ili filtriranu vodu. Katkada je tijelo žedno, a ne gladno, bolje je nešto popiti nego pojesti.

3. Navečer nemojte piti ili jesti sirovu hranu jer se teško probavlja. Tijekom noći takva hrana može fermentirati u želucu.

4. Umjesto crnog čaja ili kave pijte sok, biljni čaj i juhu. Crni čaj i kava su kiseli zakiseljuju organizam.

5. Nemojte biti napeti dok ste na kuri čišćenja; ostanite smireni i pozorni.

Uživajte u procesu čišćenja tijela i duha.

 

Za to postoje savršeni paketi detoksikacije. -DX4

Detoksikacijom i čišćenjem crijeva- crijevnog mikrobioma postižete pravilan rad crijeva, kao i omjer dobrih bakterija, i nadasve regulaciju PH- kiselosti. Samim time si osiguravate zdravlje.

C9 forever living products – U koliko razmišljate o promjenama navika koje će vam osigurati čišćenje  organizma od zarobljenih toksina te dugotrajnu regulaciju tjelesne težine, C9 Forever je najbolji izbor za Vas.

Više na linku: bit.ly/3mlsxUF

Jeste li znali da se tajna zdrave kože krije u našim crijevima?

Jedan primijer iz prakse.

Detoksikacijom i čišćenjem crijeva pratimo rezultate na koži kod mlade osobe koja se devet godina borila s aknama. . .

Vremenski period od mjesec dana napravio je ogromnu razliku.

U samo mjesec dana s dodacima prehrani

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.