Holistički pristup zdravlju – Branka - zdravlje/edukacije/marketing
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Holistički pristup zdravlju

0

Holistički pristup stavlja pojedinca u centar zbivanja te uključuje njegovo tijelo, um (emocije i misli) i duh, a u svojim terapijama i pristupu teži prirodnim rješenjima.

Upravo iz navedenih razloga često nije najjednostavnije izvesti takav pristup jer on zahtjeva angažman pojedinca te vrijeme za očitovanje promjena.

Promjene se događaju polako, ali su stabilnije i daju bolje rezultate.

Takvim pristupom  zdravlju nastojimo rješavati uzrok nastale neravnoteže, a ne samo uklanjanje simptoma  što i najčešće bude veliki izazov.


Tragajući za cjelokupnošću i zaokruženim znanjem u prirodnoj medicini naočigled povezanim smjerom nutricionizma.


 

Nažalost, unutar određenih područja terapije ne daju zadovoljavajuće rezultate u poboljšanju stanja  zdravlja  zbog toga dolazi do ponovnog okretanja prirodi i pronalasku rješenja u drugim pristupima izvan standardnog sustava medicine.

Sve više znanstvenih radova i kliničkih studija govori o djelotvornosti takvog pristupa.

Uvijek je jako bitno dobro sagledati prednosti i mane svih ponuđenih sustava te  spojiti ono najdjelotvornije za opće zdravlje pojedinca.

Čini se da su današnja medicina i znanost upravo krenule u tom smjeru i teže spajanju tradicionalnih pristupa sa standardnom medicinom.


Izazovi koji vas čekaju u primjeni holističke metode:

Danas možemo baš svugdije pronaći razne savjete, smjerove i tehnike holističkog pristupa zdravlju: što i kako jesti, kojom se fizičkom aktivnošću baviti, koju vrstu meditacije prakticirati i koje prirodne dodatke prehrani konzumirati.

Ali jeli zaista sve ispravno?

Okruženi smo  informacijama, ali ih je ponekad jednostavno previše, zbog čega se često nađemo zbunjeni na putu ka cjelovitosti.

  • Ova metoda ponekad zahtjeva duže vrijeme za uklanjanje simptoma
  • Traži veću posvećenost pojedinca njegovom liječenju
  • Često traži promjenu navika, stavova i stila života
  • Još uvijek nije dovoljno prepoznata od pojedinaca i standardnog sustava liječenja

Bez obzira na sve izazove koji vas čekaju, holistički pristup pojedincu rješava i radi na uzroku problema te donosi dugotrajne rezultate, a s time i opće zadovoljstvo.

Holstički pristup

Često je pogrešno shvaćeno da je holistički lijek samo alternativni ili komplementarni lijek.

Istina je da holistička medicina omogućuje širi spektar djelovanja i potiče otvorenost za različite pristupe. Neki od tih pristupa mogu uključivati uporabu komplementarne i alternativne medicine. Na primjer, kada osoba koja pati od migrene potrebno je naći uzrok samog nastanka migrene i djelovati kako bi spriječili ponovno javljanje.

Dobro slušanje i komunikacijske vještine tijekom razgovora sa osobom jako su bitne osobine za one koji koristi holistički pristup. Savjetovanje zahtijeva timski rad i bavi se svim aspektima života koristeći sve razine.


Holistički pristup zdravlju predstavlja danas vrlo popularan koncept. Obično, takav pristup zdravlju čovjek započinje istraživati zbog dugogodišnjeg zdravstvenog problema i bolesti, nedostatnih odgovora suvremene medicine, ili pak unutarnjeg poziva za održavanjem mira i sklada u umu, duhu i tijelu.

Holizam je prirodno primamljiv i zvuči smisleno; a kada čovjek jednom iskusi benfite takvog pristupa na vlastitoj koži, vjerojatno je da se više neće htjeti vratiti “na staro”, već će težiti ka cjelovitosti do kraja svog života.

 

Kako održati holistički pristup zdravlju u našoj svakodnevnici?

Postavlja se pitanje kako u obilju informacija istinski slušati i zaista čuti sebe? Kako pronaći nešto što možemo integrirati u modernu svakodnevnicu s ciljem postizanja optimalnog zdravlja, a da pritom ne odlazimo u ekstreme, već to činimo s lakoćom, na prirodan način i iz dana u dan uviđamo učinkovitost vlastite rutine?

Često se događa da se fokusiramo samo na jedan aspekt zdravlja, zbog čega nesvjesno ignoriramo ostale aspekte našeg života. U tom trenutku nam konci izmiču iz ruku. Treba održavati fokus na cjelokupnom sustavu organizma.

Nekoliko smjernica koje možete osvijestiti

1. Ne možemo očekivati rezultate ako ne živimo barem donekle u skladu s prirodom

Prva i osnovna činjenica jest da ne možemo očekivati da će alternativni načini dovođenja zdravlja u ravnotežu djelovati – ukoliko ne živimo u skladu sa prirodom i vlastitim ciklusima. To bi značilo – možemo jesti “zdravu”, organsku hranu pripremljenu po određenim principima, konzumirati razne dodatke prehrani ili ljekovite biljke, odrađivati fizičke tretmane, međutim – i dalje živjeti pod stresom, piti previše kave i pušiti, biti u disfunkcionalnim odnosima, sjediti većinu dana (ili biti previše aktivni) i odlaziti kasno na spavanje.

2. “Bolest” nije neprijatelj

Ako pristupimo zdravlju holistički, shvatit ćemo da je svaki disbalans u tijelu zapravo poruka.

Tijelo formira određeni obrambeni mehanizam kako bi nas zaštitilo ili upozorilo da nešto nije u redu.

S obzirom da  ne želimo samo staviti flaster na problem, već pronaći uzrok disbalansa – važno je da sa što više  primamo svaku poruku tijela, sviđala nam se ona ili ne. Imajući otvoreni um i ne stavljajući etikete, moći ćemo sagledati trenutno stanje iz šire perspektive.

Tada nam svaka “bolest” ili disbalans može postati saveznik u pronalasku harmonije.

3. Priroda nigdje ne žuri

Važno je napomenuti da holistički pristupi zdravlju ne daju instant rješenja na sve naše probleme. Međutim, ukoliko je pojedinac strpljiv i ustrajan u njegovanju cjelovitog pristupa, može očekivati dugoročne rezultate i promjene na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj razini.

Kao što i disbalans do kojeg smo se doveli (na razini fizičkog tijela, emocija ili uma) ne dolazi iznenada, već se nakuplja kroz izvjesno vrijeme dok se ne manifestira (pogotovo na fizičkoj razini), tako se i pozitivne promjene, odnosno vraćanje u balans, ne događaju odmah; već postepeno i suptilno.

U prirodi nema instant rješenja. Priroda nigdje ne žuri. Ona je strpljiva, mijenja se kroz cikluse, prolazi kroz promjene polako i sigurno – i to bi trebalo biti sasvim normalno.

4. Otpuštanje otpora prema neugodnim osjećajima

Holistički pristup zdravlju zahtjeva da duboko pogledamo sebe i svoj život iz svakog aspekta. Zahtjeva da budemo iskreni prema sebi i da se ponekad suočimo s neugodnim osjećajima. Mi smo jedini koji možemo otkriti korijen naših obrazaca koji nas ponekad sputavaju i čine probleme u tijelu, umu ili emocijama; ili u odnosima s drugima.

Ta saznanja za nas mogu biti bolna, jer možemo uvidjeti neke aspekte svog života ili sebe s kojima nam se teško suočiti – što je sasvim normalno.

Sama činjenica da smo zakoračili na put dovođenja svog zdravlja u ravnotežu na prirodan način je vrlo dobar i hrabar potez, pokazuje ljubav prema sebi, vjeru u inteligenciju prirode, u život.

Na tom putu, obično shvatimo jedan paradoks – kada istinski otpustimo otpor prema “neugodnom” osjećaju – taj osjećaj nestaje.

5. Vjera u sebe i inteligenciju tijela

Često smo sami sebi najbolji “doktori”. Vrlo je važno da vjerujemo u snagu i moć našeg duha, uma i tijela; i da prije svega slušamo sebe – ali ne iz stanja uma koji nas je možda i doveo u dotičnu situaciju, već iz onog dubljeg mjesta u nama, gdje znamo da se nalazi naša istina. Ponekad ćemo se najlakše uzdići iz starih obrazaca razmišljanja prepuštanjem kontrole.

6. Holistički pristup ne isključuje suvremenu medicinu

Ukoliko je potrebno, holistički pristup zdravlju može integrirati druge aspekte liječenja, poput modernog konvencionalnog liječenja. Međutim, važno je napomenuti da se većina holističkih pristupa bitno razlikuje od moderne medicine – prvenstveno jer čovjekov život ne ograničavaju samo na fizičko iskustvo. Većina holističkih pristupa zdravlju puno pažnje posvećuje našim suptilnim razinama kroz koje otkrivamo našu međusobnu povezanost. To ne znači da trebamo u potpunosti ignorirati suvremenu medicinu koja može imati važnost za naše zdravlje.


 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.