– Branka - zdravlje/edukacije/marketing OBJAVE %
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Kako usporiti proces starenja i zadržati vitalnost?

0

Kako Usporiti Proces Starenja i Zadržati Vitalnost

Starenje je neizbježan dio životnog ciklusa svakog pojedinca.

No, unatoč tome, postoji niz načina na koje možemo usporiti proces starenja i zadržati mladenački izgled, dobro zdravlje i vitalnost.

Starenje je djelomice uvjetovano genima, ali veći dio odgovornosti leži u našim rukama.

Uz brigu o vlastitom fizičkom i psihičkom zdravlju, uravnoteženoj prehrani, redovitoj tjelesnoj aktivnosti, odmoru i kvalitetnom snu, možemo značajno usporiti utjecaj vremena na naš organizam.

Važno je shvatiti da starija dob ne znači nužno i bolest. Iako se javljaju određene promjene u funkcioniranju organizma, to je sasvim normalno.

Definiranje starosti nije jednostavno, ali Svjetska zdravstvena organizacija je postavila dobnu granicu od 65 godina kao početak starije životne dobi. Tu dobnu skupinu možemo podijeliti na ranu starost (65-74 godine), srednju starost (75-84 godine) i duboku starost (85 i više godina).

Kako starimo, dolazi do postupnih promjena u izgledu tijela i funkcioniranju organa i organskih sustava. Ove promjene su prirodni dio životnog ciklusa i počinju već nakon četrdesetih godina života.

Jedan od važnih aspekata starenja je promjena vezivnog tkiva u organizmu.

Vezivno tkivo ima brojne funkcije, kao što su povezivanje drugih tkiva, oblaganje organa i zaštita krvnih žila. Tijekom starenja, vezivno tkivo prolazi kroz određene promjene:

  • Hrskavica gubi vodu.
  • Zglobna hrskavica gubi elastičnost, posebno na područjima koja su mehanički više opterećena poput meniskusa u koljenu.
  • Zglobovi postaju krhki.

S godinama se također smanjuje mišićna masa. Broj i veličina mišićnih vlakana se smanjuju, što je rezultat nedovoljnog korištenja mišića, nedostatka tjelesne aktivnosti, nepravilne prehrane i loše cirkulacije, a ne samog procesa starenja.

Mineralni sastav kostiju također se smanjuje za otprilike 10% u starijoj životnoj dobi.

Kosti gube kalcij, postaju tanje i krhkije, što povećava rizik od ozljeda i prijeloma.

Osteoporoza je bolest kostiju koja se često povezuje sa starenjem.

Kod osteoporoze dolazi do smanjenja koštane mase i gustoće, što dovodi do slabljenja kostiju i povećanog rizika od prijeloma.

Da bismo smanjili rizik od osteoporoze i očuvali zdravlje kostiju, važno je obratiti pažnju na kompletnu probavu i primijeniti preventivne mjere kao što su adekvatan unos kalcija i vitamina D, redovita tjelesna aktivnost koja uključuje opterećenje kostiju (npr. hodanje, trčanje, skakanje) te izbjegavanje štetnih navika poput pušenja i pretjeranog konzumiranja alkohola.

 

Kardiovaskularne bolesti također su česta pojava u starijoj dobi.

Starenje srca može dovesti do smanjenja snage i elastičnosti srčanog mišića te povećanog rizika od razvoja hipertenzije, srčanih aritmija i srčanog udara.

Ključno je održavati zdrav kardiovaskularni sustav kroz sumplementaciju, redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu s niskim udjelom zasićenih masti i soli te redovito praćenje krvnog tlaka i kolesterola.

Osim fizičkih promjena, važno je obratiti pažnju i na mentalno zdravlje. Starija dob može biti povezana s povećanim rizikom od depresije, anksioznosti i demencije.

Održavanje aktivnog društvenog života, sudjelovanje u intelektualnim aktivnostima poput čitanja i rješavanja mozgalica, te briga o emocionalnom blagostanju mogu pomoći u očuvanju mentalnog zdravlja.

Važno je naglasiti da starenje nije samo pitanje fizičkog izgleda i zdravlja, već i način života i perspektiva.

Održavanje pozitivnog stava, pronalaženje svrhe i zadovoljstva u svakodnevnim aktivnostima te održavanje bliskih odnosa s obitelji i prijateljima mogu biti ključni za sretan i ispunjen život u starijoj dobi.

 

Svakako, moguće je spomenuti da određeni elementi i suplementacija mogu pridonijeti očuvanju zdravlja i usporavanju nekih tegoba povezanih sa starenjem.

Za sve dodatne informacije kontaktirajte me putem linka: businesscard.club/branka

Važno je naglasiti da prethodno savjetujem konzultaciju s stručnjakom prije uzimanja bilo kakvih dodataka prehrani ili suplemenata i to zato što je jako bitno što odaberete i dal će imat učinka na vaš organizam.

Evo nekih elemenata i suplemenata koji su povezani s očuvanjem zdravlja u starijoj dobi:

  1. Kalcij i vitamin D: Adekvatan unos kalcija i vitamina D može pomoći u očuvanju zdravlja kostiju. Mogu se dobiti putem prehrane, kao što su mliječni proizvodi, tamnozeleno lisnato povrće i riba bogata omega-3 masnim kiselinama
  2. Omega-3 masne kiseline: Omega-3 masne kiseline, poput onih prisutnih u ribi, orasima i lanenim sjemenkama, mogu pružiti brojne zdravstvene koristi, uključujući smanjenje upala i održavanje zdravlja srca. Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama može biti vrlo korisna.
  3. Antioksidansi: Antioksidansi su tvari koje mogu pomoći u neutralizaciji slobodnih radikala i smanjiti oksidativni stres u tijelu. Hrana bogata antioksidansima uključuje voće, povrće, bobice i orašaste plodove. Važno je naglasiti da je prehrana s visokim udjelom svježeg voća i povrća najbolji izvor antioksidansa.
  4. Koenzim Q10: Koenzim Q10 je tvar koja se prirodno proizvodi u tijelu i igra važnu ulogu u staničnom metabolizmu. Njegova razina može se smanjiti s godinama. Dodaci koji sadrže koenzim Q10 mogu se koristiti kao dopuna.

— Ovaj savjet je informacija o mogućim elementima i suplementima koji su povezani s očuvanjem zdravlja u starijoj dobi. Za dodatne informacije tumačenja i preporuke kliknite na link i kontaktirajte me.businesscard.club/branka

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.