SMILJE – Branka - zdravlje/edukacije/marketing Aloe Vera Blog
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

SMILJE

Biljka vječne mladosti

0

Smilje je posljednjih godina u prirodnoj kozmetici s pravom steklo posebno mjesto: eterično ulje potiče cirkulaciju u koži, snažno ju regenerira i djeluje protiv bora.

Postoji preko 600 vrsta smilja, a najpoznatija je Helichrysum italicum.

To je mediteransko samoniklo bilje koje raste na sunčanim kamenjarima, visoka do 60 cm, uskih listića i žutih cvjetova, a obično cvate u svibnju i lipnju.

U tradicionalnom travarstvu upotrebljavalo se za tretirnje astme, migrene, jetrenih tegoba i kožnih oboljenja.

Danas je uloga smilja u fitoterapiji gotovo zaboravljenja, premda djeluje kao koleretik (potiče protok žuči), te pojačava lučenje probavnih sokova u želucu (stomahik) kao i lučenje probavnih enzima iz gušterače.

Ulje smilja

Kada govorimo o ulju od smilja , najčešće mislimo upravo na eterično ulje smilja, no ne smijemo zaboraviti da postoji i uljni macerat smilja.

U čemu je razlika između eteričnog ulja smilja i macerata smilja?

Od smilja možemo dobiti dvije vrste “ulja”:

eterično ulje
macerat

Eterično ulje smilja se dobiva destilacijom vodenom parom, a ekstrakt koji smo dobili je aromatična tekućina, koja, iako se naziva uljem, nije masno ulje. Eterična ulja ne nanosimo bez razrijeđivanja na kožu – ona se uvijek otapaju u nekom biljnom (masnom) ulju .

Kao nusprodukt destilacije eteričnog ulja dobiva se hidrolat ili cjetna vodica smilja.

Macerat smilja se dobiva potapanjem cvjetova smilja u nekom biljnom (masnom ulju), i tako dobivena iscrpina se može samostalno koristiti na koži.

Eterično ulje smilja

Proizvodnja eteričnog ulja smilja započela je potkraj 19. i početkom 20. stoljeća, a značajno mjesto u aromaterapijskoj praksi dobiva tek nakon 1980.-tih.

A aromaterapiji i parfumistici se najcjenjenijim smatra ulje smilja s Korzike, koje na tržištu postiže bitno veće cijene od ulja s drugih područja, pa i od ulja iz naših krajeva.

Smilje sadrži vrlo malo eteričnog ulja (manje od 0,05 posto), pa je potrebno više od tone svježe biljke da bi se dobio kilogram eteričnog ulja.

Smilje se mora destilirati u roku 24 sata nakon branja, a za terapeutsku upotrebu smatraju se najpoželjniji varijeteti bogati italodionima (oko 30%), neterpenskim diketonima, najefikasnijim poznatim spojevima koji pomažu apsorpciji hematoma, a također i iznimno djelotvorno utječu na regeneraciju tkiva.

Osim italodiona, eterično ulje smilja sadrži monoterpenske alkohole, monoterpene i estere.

Miris smilja je slojevit, slatkast, potpun parfemski, vrlo intenzivan, no u komercijalnoj kozmetici “od smilja” gotovo se i ne osjeti.

Djelovanje ulja smilja

Zahvaljujući svom sastavu, eterično ulje smilja djeluje prije svega regenerativno, te je jedno od najboljih sredstava protiv hematoma (modrica).

Smilje je također mukolitik (razrijeđuje sluz), spazmolitik, djeluje snažno protuupalno i antioksidativno, antikoagulantno, stimulira rad hepatocita, smanjuje razinu kolesterola, pokazuje analgetičko djelovanje.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/ciSOecHjSlM” frameborder=”0″ allow=”accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture” allowfullscreen></iframe>

 

Ipak, najpoznatije je kao čarobno ulje koje djeluje protiv bora, mrlja i ožiljaka te ostalih kožnih nepravilnosti.

Macerat smilja – rješenje za kožne probleme

Macerat smilja možete koristiti za uklanjanje strija, ožiljaka, bora, varikoznih vena, kapilara, ekcema, i psorijaze.

Kao prirodno sredstvo pomaže kod suhe, oštećene i iritirane kože, opeklina i modrica.

Primjena kod:

proširene i upaljene vene

Simbol vječnosti
Simbol vječnosti

popucale kapilare
hemoroide
ožiljke
strije
bore
hiperpigmentacije
atopijski dermatitis
psorijazu
hematome (modrice) i ozljede

i sva ostala stanja kada je na kožu potrebno djelovati protuupalno i regenerativno.

 

Često se postavlja pitanje smiju li eterično ulje smilja korititi trudnice i dojilje?

Ukoliko se radi o općoj njezi kože, da. Ukoliko mislite eterično ulje piti ili njime premazivati veće površine tijela kroz duže vremensko razdoblje, onda ne. Sve je stvar načina upotrebe i doze.

U nastavku donosimo recepte sa uljem smilja, od jednostavnijih do kompleksnijih.

Ukoliko kap eteričnog ulja smilja nanesemo na mjesto udarca, velika je mogućnost da hematom uopće neće nastati.

Ukoliko su modrice već nastale, napravimo mješavinu od 10 kapi eteričnog ulja smilja i 10 ml biljnog ulja kalofila . Takvom mješavinom mažemo područje modrica 3-4 puta dnevno.

 

Svidio Vam se članak, podijelite ga s prijateljima!!!

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.