Što su virusi-kako djeluju na ljudski organizam – Branka - zdravlje/edukacije/marketing
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Što su virusi-kako djeluju na ljudski organizam

Kako virusi djeluju na ljudski organizam?

0

 

 

Što su virusi zapravo?

Saznajte od čega se sastoje i odakle su došli?

I najvažnije, pokušavaju li nas ubiti?

———————————————————————————————————–

Virusi su stari koliko i sam život.

Svakoga dana ih dotaknemo na stotine milijuna.

Virusi su infektivne čestice, a ne stanice. Oni se uglavnom sastoje od samo jednog lanca DNK i ljuske od proteina.

Za razliku od lijekova protiv bakterija- antibiotika, lijek za virus ne postoji, razvijaju se cjepiva.

Razlog je u tome što virusi žive u našim stanicama, nisu stanice poput bakterija pa ih ne možete ubiti jer biste ubili i vlastitu stanicu. Tu je problematika liječenja.

Iako nas možda ne žele ubit, nastanjuju se u našim stanicama sve dok je i sama stanica živa.

 

Da bi se ljudski organizam obranio od virusa, potrebno je poticati, i pažljivo brinuti o imunološkom sustavu našeg organizma.

Na kojeg, naravno, utječe prehrana, stres, način života, naše psihičko i fizičko stanje  organizma.

 

Jesu li virusi živi?

Viruse je najlakše shvatiti kao “molekularne paketiće”, kaže Teri Shors, profesorica biologije na sveučilištu Wisconsin. “Ti paketi moraju biti dovoljno maleni da stanu u stanicu i uzrokuju infekciju.”

U osnovi je virus niz genetičkog materijala s nekoliko molekula proteina, koji zauzima prostor između živog i neživog.

Nemaju stanica i ne proizvode energiju disanjem, što je ključna definicija živih bića, mnogi ih znanstvenici ne smatraju živima.
Čim prodru u svojeg domaćina, čovjeka npr, virusi  ‘hakiraju’ stanice novim genetskim uputama zbog kojih se repliciraju velokom brzinom.
Većina virusa nam privlači pažnju jer se zbog njih razbolimo.

Od SARS-a početkom stoljeća preko ebole u zapadnoj i srednjoj Africi do današnje epidemije novim koronavirusom, zarazne virusne bolesti sve su raširenije.

Ima i dobrih virusa…

“Gotovo svi su virusi za ljude, zapravo, bezopasni”, kaže Rybicki. Mnogi nam čine i dobro jer inficiraju druge organizme koji bi  bili štetni za ljude.

Virusi  su opasni ako naiđu na malignu stanicu, jer nailaze na “plodno tlo” i ima mogućnost razmnožavanja.

Od oslabljenih virusa rade se cjepiva, a u medicini se razvija nova metoda liječenja raka ubrizgavanjem virusa u kancerogene stanice.
“Ti se virusi množe samo u kancerogenim stanicama, a ne u zdravim. Takvo liječenje nije toksično kao klasične terapije protiv raka”, rekla je Shors.

– Džungla je prirodan inkubator u kojem se razmnožavaju i rekombiniraju svi virusi i inficiraju životinje za koje se prilagode, a onda je pitanje kombinacija i preslagivanja tih virusa do trenutka kada “skoče” na čovjeka.

 

Rybicki je veći dio svog profesionalnog života proveo pokušavajući otključati tajne virusa i tvrdi da ih oni imaju još mnogo. “Oni su najraznovrsniji organizmi na planetu i ima ih više nego bilo čega drugog, a mi i dalje jedva da o njima nešto znamo.”

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.