Visoki krvni tlak – uzroci, simptomi i liječenje – Branka - zdravlje/edukacije/marketing
AloeVera-Recepti, dodaci prehrani, savjeti . . .

Visoki krvni tlak – uzroci, simptomi i liječenje

0

Visoki krvni tlak

– uzroci, simptomi i liječenje

Što je to visoki krvni tlak?

 

 

Što je to normalan krvni tlak?

Krvni tlak je tlak kojim krv djeluje na stijenke krvnih žila (arterija) u svakom dijelu tijela. Krv teče kroz krvne žile upravo zato što se nalazi pod određenim tlakom koji se stvara radom srca kao pumpe.

Normalna vrijednost krvnog tlaka koja omogućuje život, a ne oštećuje sustav krvnih žila, jest prosječno 120/80 milimetara stupca žive (mmHg). Neke osobe prirodno imaju nešto niže vrijednosti tlaka što je posljedica građe tijela.

To je fiziološko stanje i samo s obzirom na ovu činjenicu tijekom godina može polagano činiti štetu vašem tijelu, a da toga niste niti svjesni.

 S godinama zbog starenja vrijednosti krvnog tlaka postaju nešto više, no ne više od 140/90 mmHg što se smatra gornjom vrijednosti normalnog krvnog tlaka.

Što je to visoki krvni tlak?

Visoki krvni tlak ili hipertenzija nastaje prilikom rasta krvnog tlaka do nezdrave razine.

Kod mjerenja krvnog tlaka uzima se u obzir koliko krvi prolazi kroz vaše krvne žile te količinu otpora s kojom se krv susreće dok vaše srce pumpa.

Dijagnoza povišenog krvnog tlaka ne postavlja se na temelju samo jednog mjerenja krvnog tlaka. Ako se kod određene osobe izmjeri u više od tri puta tlak veći od 140/90 mmHg, smatra se da ta osoba ima povišeni krvni tlak.

Odraz je to pojačanog rada srca i povećanog otpora u stijenci krvnih žila. Posljedica je stalnog opterećenja srca kao pumpe koja tjera krv kroz tijelo i oštećenja krvnih žila svih organa u tijelu zbog povećanog pritiska na njihove stijenke.

Uske arterije povećavaju otpor. Što su arterije uže, to je krvni tlak viši.

Dugoročno, povećani pritisak može uzrokovati zdravstvene probleme, uključujući i srčane bolesti.

Hipertenzija je prilično česta pojava te se razvija tijekom nekoliko godina pri čemu nije nužno da ćete primjetiti simptome.

Ali čak i bez simptoma, visoki krvni tlak može oštetiti vaše krvne žile i organe, posebno mozak, srce, oči i bubrege. Baš zbog toga je rano otkrivanje iznimno važno.

Redovita očitanja krvnog tlaka mogu vama i vašem liječniku pomoći da otkrijete promjene u tijelu.

Ako je krvni tlak povišen, vaš liječnik će možda morati provjeriti krvni tlak tijekom nekoliko tjedana da vidi hoće li taj broj ostati povišen ili se vraća na normalnu razinu.

Koji su simptomi visokog krvnog tlaka?

Kao što smo ranije spomenuli hipertenzija je ‘tiho stanje’, a mogu proći i desetljeća dok potencijalni simptomi ne dostignu razinu ozbiljnosti.

Čak i tada, ovi se simptomi mogu pripisati drugim problemima.

Simptomi teške hipertenzije mogu uključivati:

  • glavobolje
  • kratak dah
  • krvarenja iz nosa
  • vrtoglavica
  • bol u prsima

 krvnim tlakom. 

Ne javljaju se kod svih sa hipertenzijom, ali čekanje da se pojavi jedan od simptoma s liste može biti kobno.

Stoga primjetite li neki od navedenih simptoma, odmah zatražite medicinsku pomoć.

Liječenje visokog krvnog tlaka

Najbolji način da znate imate li hipertenziju je redovno očitavanje krvnog tlaka.

U većini liječničkih ordinacija krvni tlak se mjeri pri svakom dolasku. Ako na pregled odlazite samo jednom godišnje, razgovarajte sa svojim liječnikom o rizicima hipertenzije te drugim pokazateljima koji će vam možda trebati kako biste krvi tlak imali pod nadzorom.

može preporučiti da pregledate krvni tlak dva puta  pomaže na primjer, ako imate obiteljsku anamnezu srčanih bolesti ili imate čimbenike rizika za razvoj stanja, liječnik vam vama i vašem liječniku da ostanete iznad svih potencijalnih problema prije nego što postanu problematični.

Osnovni cilj liječenja krvnog tlaka je snižavanje povišenih vrijednosti  krvnog tlaka, prevencija komplikacija, smanjenje invalidnosti  i produljenje života.

Liječenje hipertenzije uključuje lječnički nadzor ali i promjene životnih navika i korištenje dodataka prehrani koji uvelike poboljšavaju stanje.

————————————————————————————————–

Svakako treba radit na održavanju  krvnih žila zdravima, tako da  budu čiste od holesterola, elastične jer samo tada mogu odrađivati svoju punu primarnu funkciju, a tu se smatra i regulacija tlaka.

Za više informacija kako očistiti krvne žile i regulirati razinu tlaka preuzmite putem linka:

https://www.foreverliving.hr/naplata/?kosarica=50057&?id=888267

————————————————————————–Ako se stanje povišenog tlaka ne liječi, to može dovesti do zdravstvenih problema, uključujući srčani i moždani udar.

 

Za više informacija kontaktirajte me putem linka:


 

 

 

Napomena: 
Ova internet stranica je nezavisni poslovni partner kompanije Forever Living Products. Svi preporučeni proizvodi na ovoj stranici su sastavljeni na osnovu višegodišnjeg iskustva naših korisnika, te nisu zamjena za preporučenu medicinsku terapiju. Spomenuti dodaci prehrani na ovoj internet stranici nisu nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani.

Napišite odgovor

Nećemo objaviti vašu email adresu.